Hulp bij en na narcistische mishandeling

Vanuit het netwerk 'Het verdwenen zelf', begeleid ik mensen die met deze problematiek te maken hebben. In het werkboek van Iris Koops vind je over dit onderwerp veel informatie. Het werkboek is te bestellen via de website van Iris Koops en het is te koop via mijn praktijk.

De begeleiding is erop gericht je weer in verbinding te brengen met jezelf, zodat je weer autonoom en vrij kunt worden. 

* Misschien ben je fysiek wel los van de narcistische relatie, maar ondervind je nog steeds de gevolgen van narcistische mishandeling   

* Misschien wil je het proces van losmaken uit de relatie gaan opstarten.

* misschien zoek je handvatten om te leren omgaan met de narcistische persoonlijkheid.

 

Wat kan ik hierin bieden?

* Je gedegen informeren over narcisme.

* Ondersteuning bieden m.b.t. de emotionele gevolgen van de mishandeling. Traumaverwerking.

 

* Ondersteuning bieden m.b.t. eigenwaarde, zelfbeeld, zelfwaardering en zelfvertrouwen.

 

- grenzen en assertiviteit

 

- keuses maken die passend zijn. 

 

Iemand met een nacistische persoonlijkheid heeft heel weinig zelfgevoel. Van binnen is er vooral leegte. Hij/zij houdt zich vast aan zijn/haar imago. De narsist heeft een heel laag zelfbeeld, dat wordt gecompenseerd door een geconstrueerd vals zelf; een imago. Dit imago is gebaseerd op grootheidswaan. Onder die grootheidswaan zit een enorm gevoel van onvolwaardigheid. De mensen om hem/haar heen worden gebruikt om het imago overeind te houden. Velen worden leeg getrokken en verliezen zichzelf. De narcist staat wegens zijn onvervulbare onbewuste behoeftes niet toe dat jij grenzen trekt. Voor kinderen van narcistische ouders kunnen de gevolgen desastreus zijn.

 

Een voorbeeld: Stel dat die ander iets heel kwetsends zegt. Je reactie zal terecht geschokt zijn, dus je protesteert tegen die opmerking. Die ander begrijpt niet waar je zoveel "drukte" om maakt. Hij/zij kijkt gekweld en begint met een verdrietige toon te praten: je hebt hem/haar erg gekwetst. De rollen worden dus omgedraaid: jij gaat ineens over zijn/haar grenzen, jij houdt geen rekening met hem/haar. Terwijl diegene juist iets heel gemeens zei. Je raakt verward, je bent hierin niet de enige. Door hoe die ander zich opstelt, door hoe hij/zij kijkt, door wat er dan wordt gezegd gaat de meest stabiele persoon twijfelen aan zichzelf. "Hij/zij zei toch net iets heel grofs. Of toch niet?" Ja, dat deed hij/zij inderdaad, maar hij/zij ervaart het niet als zodanig en vond de opmerking zelfs geoorloofd.

 

Misschien komen dit soort situaties vaak voor, maar nooit kun je er je vinger opleggen wat er nu gaande is. Je hebt eigenlijk geen houvast. Je probeert dit houvast in jezelf te vinden; dit heb je altijd gedaan. Maar daar zit nu net het hele probleem. Waar ben je? Hoe gaat het met je? Je weet het niet. Je lijkt wel verdwenen te zijn en zonder je Zelf kun je al helemaal niet meer zien wat er gebeurt.

Zie: http://het.verdwenenzelf.nl